ABOUT ILAD
 

Facebook, kullanıcılarına rehber hazırladı

Facebook, kadınların Facebook üzerinde her zaman emniyette kalmasını ve bilgileri üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlamaya yönelik önemli araçlar, stratejiler ve bilgiler sunduğu “Kadınlar için Facebook’ta Güvende Kalma Kılavuzu" Türkçe olarak yayınladı.

Türkiye’de ilk kez Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya BölümüFacebook ve Canımız Sokakta: Hollaback! İstanbul işbirliği ile düzenlenen; kadınların hem çevrimiçi hem çevrimdışı dünyada şiddetle karşılaştıklarında ne yapabileceklerini bilmeleri ve şiddetin yaşanmasını engellemeye yönelik faydalı bilgilere ulaşabilmeleri adına hazırlanan kılavuz, ülkemizde bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getiren bir yuvarlak masa toplantısı ile duyuruldu.

Söz konusu kılavuzun Facebook’un, hizmetlerini kullanan insanlara gerekli tüm koruyucu güvenlik önlemlerini sağlama sorumluluğunun bir parçası olduğunun altını çizen Facebook Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem, şunları söyledi: “Facebook’ta biz, insanların aileleri ve arkadaşları ile iletişim kurduklarında güvende kalmalarına yardımcı olmak amacıyla çok çeşitli politikalar, araçlar ve eğitim programları geliştiriyoruz. Fakat yine de inanıyoruz ki ancak tüm paydaşların işbirliği yaptığı, açık ve kapsayıcı bir ortamda insanların gerçek anlamda çevrimiçi ortamda güvende kalmalarına yardımcı olabiliriz. Yerel ortaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz bu gibi etkinliklerin, araçlarımızın ve işbirliklerimizin internetin herkes için güvenli ve samimi bir ortam haline gelmesine katkı sağlayacağını umuyorum.”

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi ve İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu, ise: “İçinde yaşadığımız dijitalleşme çağı, yeni ve alışılmadık şekillerde hak ihlalleri ve etik dışı davranışlara alan yaratıyor ve bu durum bizim, sosyal mecralardaki güvenliğimiz, haklarımız ve hak ihlalleri ilgili daha geniş ve kapsayıcı bir diyalog kurmamızı gerekli kılıyor. Bu doğrultuda Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü olarak Facebook ve Canımız Sokakta: Hollaback! İstanbul ile birlikte bugünkü yuvarlak masa toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

Canımız Sokakta: Hollaback! İstanbul’un kurucularından Ece Başay konuyla ilgili şunları söyledi: “Çevrimiçi platformların bireylerin hayatında gitgide daha fazla yer alıyor olması, bu platformlarda herkesin kendini eşit, özgür ve adil bir şekilde temsil edebilmesini gerektiriyor. Bu durum ise çevrimiçi platformlarda sistematik bir şekilde hak ihlaline uğrayan birey ve grupların temsiliyetinin gündeme getirilmesini gerekli kılıyor” dedi. Hareketin diğer kurucusu Nihan Güneli ise diğer paydaşlarla yapmış oldukları işbirliğinden duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: “Kadına yönelik her türlü tacizin önüne geçmeyi amaçlayan bir sivil inisiyatif olarak kadınların çevrimiçi güvenliğinin sağlanması için Facebook ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü ile birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Kılavuz için: https://goo.gl/YxILm6